25 de ani de când nu mai defilăm

Cei mai copți, așa ca mine, își aduc poate aminte de sărbătorirea zilei de 23 August în perioada comunistă. Oficial se sărbătorea Marea insurecţie naţională armată antifascistă şi antiimperialistă din 1944, și era ziua națională a Republicii Socialiste România. Pe 23 August Regele Mihai a ordonat arestarea Mareșalului Antonescu și întoarcerea armelor împotriva Germaniei. Nu discut acum condițiile în care s-a luat această decizie. Ideea e că atunci a început instaurarea regimului comunist în România.

Eu îmi amintesc că 23 August era zi liberă, și mergeam cu ai mei la pădure. Se organiza paradă militară și defilarea oamenilor muncii, iar  în ultimii ani se organizau mari spectacole omagiale pe Stadionul 23 August. În acea perioadă locuiam în apropierea Stadionului, și îmi amintesc cum se cutremura  strada când intrau zecile de autobuze cu oameni ai muncii care veneau să repete pentru mărețele spectacole. Îmi amintesc că găseam curtea plină de oameni așezași cuminți, pe trepte, la umbră, sau stând frumos la coadă la furtun să bea apă, că nu auzisem noi atunci de apă plată la sticlă 🙂

Am și fost de vreo două ori la defilare, la Brașov, când eram în vacanță, împreună cu unchiul meu. Eram foarte încântat să merg alături de colegii lui, strigam cât mă țineau plămânii Ceaușescu PCR, Ceaușescu și poporul și alte de-astea, mă distram excelent eu, un copilaș fără minte fiind.

Cam așa era:

 

Publicitate

Lasă un răspuns. E suficient să scrii ce ai de spus şi să apeşi pe Trimite un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s